Inloggen

Mijn KroeseWevers

Welkom bij Mijn Kroesewevers!
Met Mijn KroeseWevers maakt u uw persoonlijke website op basis van úw voorkeuren.

Uw voordelen:

 • Informatie op maat en als eerste op de hoogte
  Direct overzicht van de meest recente blogs, publicaties en whitepapers die aansluiten op uw interesses
 • Persoonlijke aanbiedingen
  Wanneer u zich registreert bieden wij u graag persoonlijke aanbiedingen aan op gebied van accountancy en (belasting)advies

Veranderen uw interesses? Dan kunt u uw voorkeursinstellingen altijd wijzigen bij ‘voorkeuren’.

Ik ben Zakelijk geïnteresseerd in
Ik ben Privé geïnteresseerd in


Registeren

Door te registreren kunt u uw aangegeven interessegebieden op meerdere apparaten gebruiken.

Door op ‘opslaan’ te klikken gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden.

Instellingen opslaan

Door uw instellingen op te slaan kunt u uw aangegeven interessegebieden op meerdere apparaten gebruiken.

Door op ‘opslaan’ te klikken gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden.

InloggenWachtwoord vergeten?

Bent u uw wachtwoord vergeten? Vul dan hieronder uw e-mailadres in. U ontvangt van ons een e-mail met daarin een link waarmee u uw wachtwoord opnieuw kunt instellen.De site van KroeseWevers maakt gebruik van cookies. Lees hier onze privacyvoorwaarden.
Accepteren
 • Farial Karimi-Walibabak RB
 • Belastingadviseur
 • +31 (0)541-530666
 • +31 (0)6-610958920
Farial Karimi-Walibabak RB
Loonbelasting in internationale situaties
Opgeslagen in 'Mijn KroeseWevers'

03.11.2015

 • Internationaal ondernemen
 • German Desk
 • Duitsland

Loonbelasting in internationale situaties

Als werkgever bent u inhoudingsplichtige voor de loonbelasting en houdt u loonheffingen in op het salaris van uw werknemers. Maar hoe zit het, wanneer uw werknemers in Duitsland voor u aan het werk gaan? Moet u dan nog steeds in Nederland loonheffingen inhouden en afdragen? Of moet u wellicht in Duitsland loonheffingen gaan betalen? Loonbelasting in grensoverschrijdende situaties kan een behoorlijk ingewikkelde aangelegenheid zijn. Regels en uitzonderingen bepalen gezamenlijk waar u loonheffingen moet inhouden en afdragen over het salaris van uw medewerkers. In dit artikel zal de regelgeving behandeld en uiteengezet worden.

Wanneer er sprake is van grensoverschrijdende werkzaamheden van werknemers, stelt de hoofdregel dat daar waar een medewerker zijn werkzaamheden verricht, loonbelasting ingehouden en afgedragen moet worden. Op deze regel bestaan een aantal belangrijke uitzonderingen.

We kunnen een aantal situaties onderscheiden:

1. Vanuit uw Nederlandse onderneming neemt u een opdracht aan in Duitsland. Een aantal van uw medewerkers zullen de opdracht in Duitsland gaan uitvoeren.

Indien uw werknemers niet langer dan 183 dagen in Duitsland werken, hoeft u geen loonheffingen in Duitsland af te dragen. Deze 183 dagen moet u per werknemer beoordelen. Over de werkzaamheden die uw medewerkers in Duitsland hebben verricht, draagt u in Nederland loonheffingen af. Of een medewerker meer dan 183 dagen in Duitsland gewerkt heeft, wordt op dit moment nog per kalenderjaar beoordeeld. Vanaf 1 januari 2016 wordt dit per 12 maanden beoordeeld.

2. Vanuit uw Nederlandse bouwonderneming neemt u een klus aan in Duitsland. De bouwwerkzaamheden die u in Duitsland gaat verrichten, gaan naar verwachting langer dan 12 maanden duren.

Doordat de werkzaamheden langer dan 12 maanden duren, heeft u een (fictieve) vaste inrichting in Duitsland en bent u verplicht om in Duitsland loonheffingen af te dragen over het loon dat uw medewerkers in Duitsland verdienen. Deze verplichting bestaat vanaf het moment dat de werkzaamheden aanvangen. De periode van 12 maanden wordt in beginsel per opdracht beoordeeld. Duren de werkzaamheden niet langer dan 12 maanden, dan bestaat er geen directe verplichting om voor uw medewerkers loonheffingen in Duitsland af te dragen. Wel dient er per medewerker afzonderlijk te worden beoordeeld of zij meer dan 183 dagen in Duitsland gewerkt hebben. Het is dus erg belangrijk om vooraf goed in te schatten hoe lang de opdracht naar verwachting gaat duren. Achteraf allerlei correcties doorvoeren is een tijdrovende en kostbare klus en bovendien niet wenselijk voor uw werknemers.

3. U stelt personeel tijdelijk ter beschikking aan een buitenlandse onderneming, bijvoorbeeld door een tijdelijke overcapaciteit binnen uw onderneming. 

Wanneer u uw personeel tijdelijk, bijvoorbeeld door overcapaciteit, ter beschikking stelt aan een andere (Duitse) onderneming, dient er in Duitsland belasting betaald te worden. Ondanks dat de medewerker met u een (formeel) dienstverband heeft, is er sprake van een zogeheten materieel werkgeverschap. Dit betekent, dat er vanaf de eerste dag loonheffingen in Duitsland zijn verschuldigd over het Duitse deel van het salaris van de betreffende medewerker.

4. Vanuit uw Duitse onderneming stelt u een medewerker tijdelijk te werk bij een Nederlandse zustermaatschappij.

Duren de werkzaamheden gezamenlijk minder dan 60 dagen, dan hoeft u geen rekening te houden met de werkzaamheden in Nederland. U draagt de loonheffingen af in Duitsland dus u bent niet verplicht in Nederland loonheffingen af te dragen. Wordt de medewerker voor een langere periode dan 60 dagen bij de Nederlandse maatschappij te werk gesteld, dan dient er over het salaris in Nederland loonheffing te worden afgedragen. In Duitsland hoeft u dan natuurlijk niets af te dragen, wanneer in Nederland loonheffingen worden ingehouden en afgedragen. De periode van 60 dagen beoordeelt u per kalenderjaar.

Let op! Duitsland kent de zogeheten 60 dagen regeling niet. Stelt u een medewerker tijdelijk te werk bij een Duitse zustermaatschappij? Zie dan punt 3.

5. U geeft een werknemer van u opdracht, om bepaalde werkzaamheden in Duitsland te verrichten. Deze betreffende werknemer woont eveneens in Duitsland.

Doordat de werknemer in zijn woonland werkzaamheden voor uw verricht, bent u verplicht om in Duitsland loonheffingen af te dragen. Veel werkgevers staan hier niet bij stil. Wanneer werknemers werkzaamheden voor u verrichten in het buitenland, bedenk dan goed dat dit consequenties kan hebben voor uw verplichtingen.

We hebben de internationale regels met betrekking tot de loonheffingen hierboven voor u uiteengezet. Veel van de genoemde situaties hebben betrekking op Duitsland. Mogelijk gelden er andere regels voor bijvoorbeeld werkzaamheden in België. Het betreft hier echter slechts de hoofdlijnen. Laat u daarom altijd goed voorlichten, wanneer u van plan bent om werkzaamheden in het buitenland te gaan verrichten. Naast de verplichtingen met betrekking tot de loonbelasting, heeft u mogelijk nog andere verplichtingen waar u aan moet voldoen als u werkzaamheden gaat verrichten in een ander land. Een voorbeeld hiervan is het minimumloon en de douanemelding. Gaat u werkzaamheden in Duitsland verrichten? Neem dan contact op met onze German Desk. Wij helpen u graag.

Gerelateerd aan deze whitepaper