Terhalle richt Nederlandse bv op met behulp van KroeseWevers

Case Terhalle

Wilt u als Duits bedrijf de Nederlandse markt betreden? En bent u benieuwd hoe u dit kunt aanpakken? Is het noodzakelijk om een Nederlandse onderneming op te richten, of kunnen de zaken net zo goed vanuit het Duitse moederbedrijf geregeld worden? Tegen deze vragen lopen veel ondernemers aan die over de grens zaken willen gaan doen. Terhalle, een Duits bouwbedrijf met hoofdkantoor in Ahaus Ottenstein, is actief op de Nederlandse markt. Zij schakelden de German Desk van KroeseWevers in voor advies en ondersteuning. Navolgend volgt een praktijkcasus van de German Desk van KroeseWevers.

Wat doet Terhalle en waarvoor is KroeseWevers ingeschakeld?

Terhalle is een Duits bouwbedrijf dat gespecialiseerd is in duurzame woningbouw en houtskeletbouw. Terhalle bouwt grote sleutelklare projecten voor woningbouwverenigingen, kleuterscholen, scholen en commerciële projecten. Het bedrijf is in 1986 opgericht als timmerfabriek en heeft inmiddels zes vestigingen en 560 medewerkers. Vanuit Ahaus Ottenstein is het bedrijf al lange tijd actief in Nederland. “We werkten al zo’n 25 jaar in Nederland, maar altijd vanuit Duitsland”, vertellen Ludger Wittland en Heinz-Bernd Röring van Terhalle.

“In 2019 hebben we gezegd: de Nederlandse markt is voor ons heel belangrijk en we willen daar ook graag een vestiging hebben. We hebben in Hengelo een hal en kantoorruimte gehuurd en contact opgenomen met Mariëlle Kisfeld-Mommer van KroeseWevers. We hadden professionele ondersteuning nodig om in Nederland aan het werk te kunnen. In Duitsland is regelgeving gecompliceerd, en dit geldt in Nederland ook. In Duitsland maken we ook gebruik van specialisten om aan alle wet- en regelgeving te voldoen, dus het is logisch om dat in Nederland ook te doen.”

Welke expertise is ingezet vanuit KroeseWevers?

Mariëlle Kisfeld-Mommer is fiscalist en manager op de German Desk van KroeseWevers. Ze heeft geadviseerd bij het oprichten van de Nederlandse BV. “Eén van de eerste vragen is altijd: ga ik als bedrijf vanuit een vaste inrichting van het Duitse moederbedrijf de markt op? Of besluit ik om een zelfstandige entiteit op te richten? Terhalle heeft ervoor gekozen om een BV op te richten. Er waren meerdere vraagstukken die hierbij een rol hebben gespeeld”, volgens Mariëlle.

“Eén van de bijkomende vragen die hierbij een rol spelen is: hoe wil ik me op de Nederlandse markt profileren? Voor Terhalle was het belangrijk voor afnemers dat zij zaken konden doen met een Nederlandse entiteit, en dat er een mooie Nederlandse showroom is waar mensen langs kunnen komen, met Nederlandssprekend personeel om klanten optimaal te kunnen adviseren. Dit vergroot de afzetkansen op de Nederlandse markt. Ondermeer deze punten hebben bij Terhalle meegespeeld bij de beslissing om een BV in Nederland op te richten”, legt Mariëlle uit.

Wat is de toegevoegde waarde van KroeseWevers voor Terhalle?

Door KroeseWevers in te schakelen, werd de BV snel opgericht en werden onze vragen beantwoord. “De toegevoegde waarde van de German Desk is dat wij onze Duitse klanten tijdig informeren en zoveel mogelijk ontzorgen op fiscaal, juridisch en financieel vlak. Grensoverschrijdend ondernemen brengt uitdagingen en kansen met zich mee. Door een samenwerking met de German desk aan te gaan wordt een full-service pakket geboden. De verschillende disciplines en korte lijnen binnen Kroesewevers zorgen ervoor dat onze buitenlandse klanten optimaal begeleid worden en kunnen steunen op een deskundig team” aldus Marielle.

Na oprichting van de vennootschap is door accountant Ömer Durdabak van de German Desk veel aandacht aan de operationele kant besteed. Hoe moet de financiële administratie eruit zien en wat vindt Terhalle daarin belangrijk?

Kroesewevers verzorgt de financiele administratie van Terhalle BV. De administratie is volledig gedigitaliseerd en de werkprocessen zijn geoptimaliseerd. Bij het digitaliseringstraject zijn de bankrekeningen gekoppeld. Er is een koppeling tussen de loonadministratie en het boekhoudpakket gelegd. Alle inkoop- en verkoopfacturen worden geautomatiseerd verwerkt in de opgezette projectadministratie.

Ömer heeft de financiele administratie zover mogelijk geoptimaliseerd. Hierdoor is het mogelijk om in relatief korte tijd tussentijdse cijfers van de Nederlandse BV te verstrekken. Door het opstellen van kwartaalraportages heeft Terhalle sneller inzicht in de resultaten van de BV.

Daarnaast verzorgen we na afloop van het boekjaar de Duitstalige jaarrekening van Terhalle BV. Duitse jaarrekeningen worden conform Duitse wet- en regelgeving opgesteld. De jaarrekening van de BV wordt conform Nederlandse wet- en regelgeving opgesteld. Presentatie en waarderingsverschillen van de posten in de jaarrekening kunnen gevolgen hebben bij toetsing van bijvoorbeeld een financiering. Door overleg met de Duitse Steuerberater van Terhalle heeft de Duitse accountant voldoende inzicht in de mogelijke verschillen.

Hoe is de samenwerking tussen KroeseWevers en Terhalle?

Zowel Ludger Wittland, als Heinz-Bernd Röring van Terhalle zijn heel blij met de samenwerking. “KroeseWevers is echt ons eerste aanspreekpunt voor alles wat met zakendoen in Nederland te maken heeft. De lijnen zijn kort en voor onze collega’s die geen Nederlands spreken is het heel prettig dat ze bij KroeseWevers de Duitse taal zo goed spreken. Sommige collega’s spreken geen Nederlands en dit maakt het lastig om in het Nederlands te moeten communiceren, nu dat in het Duits kan, gaat dat perfect”, zegt Ludger.

Hoe is de samenwerking tussen KroeseWevers en Terhalle?

“Er zijn toch best veel verschillen tussen Nederland en Duitsland en het is belangrijk om dan samen met KroeseWevers te kijken op welke manier we daar het beste mee om kunnen gaan”, vult Heinz-Bernd aan. Volgens Mariëlle is niet alleen het spreken van twee talen de toegevoegde waarde van de German Desk, maar ook de grensoverschrijdende juridische en fiscale kennis komt goed van pas bij dit soort vraagstukken. “Wat het belangrijkste is bij het werken in twee landen is dat je rekening houdt met de verschillende wet- en regelgeving. Het voordeel is dat we niet alleen tweetalig werken, maar ook het Nederlandse rechtssysteem door onze kennis kunnen vergelijken met het Duitse rechtssysteem.”

Welke resultaten hebben Terhalle en KroeseWevers samen behaald?

Samen met KroeseWevers regelt Terhalle voor de toetreding tot de Nederlandse markt het volgende:

  • De German Desk van KroeseWevers adviseert Terhalle over de manier waarop zij het beste zaken kunnen gaan doen in Nederland.

  • De Nederlandse BV is opgericht en KroeseWevers zorgt ervoor dat de basis staat: zowel op juridisch, fiscaal, als financieel vlak.

  • De accountant van KroeseWevers zet de financiële administratie op voor de Nederlandse BV en zorgt dat de kwartaalcijfers van de BV binnen een maand na afloop van het kwartaal beschikbaar zijn voor het Duitse moederbedrijf.

  • De administratie is volledig gedigitaliseerd en de werkprocessen geoptimaliseerd.

  • Door optimalisatie van de werkprocessen en digitalisering kunnen maandrapportages verstrekt worden. Hierdoor kan het Duitse moederbedrijf nog sneller inzicht krijgen in de resultaten van de BV.

  • De accountant van KroeseWevers zorgt dat er conform de wens van Terhalle naast de nederlandse jaarrekening tevens een Duitstalige jaarrekening wordt opgesteld.

  • KroeseWevers ondersteunt bij het opstellen van arbeidscontracten van Nederlands personeel.

  • De collega’s van de German Desk zijn het eerste aanspreekpunt voor alle vragen van Terhalle.

Wat zijn de lessen en welke tips heeft Terhalle voor andere organisaties?

Wat zijn de lessen en welke tips heeft Terhalle voor andere organisaties?

Op zowel financieel, fiscaal, als juridisch vlak zijn de nodige stappen genomen. In de praktijk loopt Terhalle echter tegen verschillen tussen Duitsland en Nederland aan. Zo bestaan er bijvoorbeeld nog steeds cultuurverschillen. “Je moet heel veel koffie drinken met mensen in Nederland”, is de ervaring van Heinz-Bernd. De belangrijkste les voor hem als Duits bedrijf op de Nederlandse markt is dat je geduldig moet zijn. “Als het snel gaat, doe je in Nederland binnen een half jaar, of een jaar zaken. Maar meestal duurt het langer dan een jaar om jezelf in een ander land te profileren.”

Een belangrijke tip voor bedrijven die de Nederlandse markt opgaan is volgens Mariëlle dat een onderneming zich goed voorbereid. “Je moet niet denken dat je alles binnen een jaar hebt staan. Zelfs bij een goede voorbereiding weet je nog niet of alles zo uitpakt als je had verwacht. Je moet dus kunnen en willen investeren.”

Die ervaring maakte Terhalle ook. In Duitsland is houtskeletbouw populair, omdat het een duurzame en klimaatneutrale vorm is van bouwen. In Nederland is houtskeletbouw in opkomst, maar is de markt er nog niet zo bekend mee. “We lopen in Duitsland voorop met deze manier van bouwen, maar voor de Nederlandse markt is dit een heel ander systeem van bouwen. Terhalle onderscheidt zich doordat wij bouwen met Nederlandse architectuur in Duitse kwaliteit. We zijn nu druk bezig om klanten hiervoor enthousiast te maken.

Meer informatie

Wilt u als Duits bedrijf de Nederlandse markt betreden of als Nederlands bedrijf de Duitse markt op? Onze German Desk kan u daarbij helpen. De adviseurs van KroeseWevers vertellen u graag meer over de mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Terhalle richt Nederlandse bv op met behulp van KroeseWevers

Meer weten? Neem contact op.

Marielle kisfeld mommer mb rb
Marielle Kisfeld-Mommer RB MB
Belastingadviseur
+31 (0)5 41 21 74 09
Ömer durdabak
Ömer Durdabak
Relatiebeheerder
+31 (0)5 41 21 74 15
Meer informatie? +31 (0)53 850 49 00

Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder!

Neem contact op

Wij maken gebruik van cookies om uw ervaring op onze website te optimaliseren. Maar ook voor het bijhouden van statistieken en voor marketingdoeleinden. Door op ‘Zelf instellen’ te klikken, kunt u meer lezen over onze cookies en uw voorkeuren aanpassen. Door op 'Accepteren' te klikken, gaat u akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookieverklaring. U kunt uw toestemming op elk moment wijzigen of intrekken.

Functionele cookies
Wij plaatsen functionele cookies om te zorgen dat basisfuncties van onze website goed werken en om uw cookie-instellingen goed vast te kunnen leggen. De functionele cookies zijn noodzakelijk om onze website goed te laten functioneren, daarom kunt u deze cookies niet uitschakelen. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens.
Ingeschakeld Uitgeschakeld
Analyserende cookies
Elke dag meten en analyseren wij het gebruik van onze online kanalen om onze bezoekers de beste ervaring te bieden. Met de analyserende cookies doen we kennis op. Deze informatie gebruiken we om onze sites elke dag weer een beetje beter te maken, in het voordeel van de bezoekers van onze website.
Ingeschakeld Uitgeschakeld
Marketing en social media cookies
Deze cookies gebruiken we voor marketingdoeleinden, waardoor u onze online kanalen persoonlijker kan ervaren. Denk hierbij aan gepersonaliseerde content of gepersonaliseerde communicatie op social media.
Ingeschakeld Uitgeschakeld