De rol van KroeseWevers
Niels Grolleman gaat voor Harry IJmker aan de slag om te komen tot een realistische bieding voor het bedrijf van de leverancier. “Ik wilde een goed bod neerleggen, maar je wilt natuurlijk ook niet te veel betalen”, zegt Harry IJmker. KroeseWevers maakt daarom een opzet voor een nette en fatsoenlijke bieding, waarbij veel aandacht is voor de goede relatie tussen de twee ondernemers. “We hebben bij KroeseWevers het rekenwerk gedaan, want achter een goede bieding zit behoorlijk wat rekenwerk. Maar we gingen ook aan de slag met de vraag: hoe ga je het nieuwe bedrijf straks inpassen in je bestaande onderneming?”
Harry is dankzij het rekenwerk goed voorbereid en komt samen met zijn leverancier tot een overnameprijs waar beide partijen tevreden mee zijn. Maar daarmee is Harry IJmker er nog niet want de bedrijfsfinanciering, om de overnameprijs te bepalen, moet dan nog formeel geregeld worden. Bankfinanciering voor een overname is in coronatijd een zeer moeilijk bewandelbaar pad. IJmker gaat daarom in gesprek met de alternatieve financierder Qredits in Almelo, een onafhankelijke en private kredietverstrekker voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf die geen toegang hebben tot de verschillende financiële diensten via het reguliere circuit.
De cijfers kloppen, maar er blijven wat vragen onbeantwoord voor de financier. “Ik dacht langere tijd dat ik het financiële deel zelf wel zou kunnen regelen. Maar ik kwam er niet uit met de financier, we begrepen elkaar gewoon niet”, vat Harry IJmker het achteraf samen. Als Niels Grolleman hoort dat de zaken niet zo vlotten, bemiddelt hij vanuit KroeseWevers omdat hij weet dat Harry IJmker een goed verhaal heeft. “Ik denk dat er in dit geval een derde partij nodig was, iemand die naast de cijfers ook het verhaal kon neerzetten. Wat is het businessmodel, wat gebeurt hier nou precies? We vertalen het idee van de ondernemer naar de cijfers dus met een stukje storytelling. Daar zit ook de meerwaarde van onze dienstverlening.”