Een verkeerde beslissing kan veel geld kosten - ondernemen in Duitsland

Ondernemen in Duitsland - KroeseWevers German Desk

“Er zijn zoveel verschillen tussen Nederland en Duitsland op het gebied van belastingen en zorgverzekeringen”, zegt Harold Oude Smeijers, directeur van de German Desk. “Let wel, Europa is nog lang niet één. Zonder deskundige hulp kan er bij vestiging over de grens op meerdere vlakken behoorlijk wat misgaan. Een verkeerde beslissing kan veel geld of kopzorgen kosten.

Oprichten GmbH

Een eenvoudig voorbeeld van zo’n beslissing die verkeerd uit kan pakken, is het kiezen van een niet-actieve BV als oprichter van een GmbH, het Duitse equivalent van een BV. “Duitsers geven er vaak de voorkeur aan zaken te doen met een GmbH”, vertelt Oude Smeijers’ collega Guido Kamps, “dus kiezen Nederlanders er vaak voor een GmbH op te richten. Als je dat doet vanuit een niet-actieve Holding BV, wat in Nederland gebruikelijk is, zal de Duitse Belastingdienst bij dividenduitkering 15% bronheffing inhouden. Doe je de oprichting vanuit een áctieve BV, dan wordt dat 0% waardoor je uiteindelijk aan het eind van de rit 15% minder belasting over het dividend betaalt. Zeker als het gaat om grote bedragen, is dat directe winst.”

Een ander punt waar goed over nagedacht moet worden als een Nederlands bedrijf een GmbH opricht, is de vraag waar de directeur op de loonlijst komt. “Wanneer deze in zowel Nederland als Duitsland werkt, is hij in beide landen loonbelasting verschuldigd”, vertelt Oude Smeijers. “Wij passen dan een zogenoemde Salary Split toe. Het salaris wordt dan zo gunstig mogelijk verdeeld over Nederland en Duitsland waarmee extra voordeel voor de DGA behaald kan worden.”

Salary Split

Een salary split is, zoals de Engelse term eigenlijk al aangeeft, een gesplitst salaris. Als een DGA of werknemer voor een Duitse GmbH én voor de Nederlandse BV werkt, kan hier sprake van zijn. Het ene deel van het salaris wordt in Nederland belast, het andere in Duitsland. Iedere Duitse belastingplichtige heeft aanspraak op een belastingvrije voet (Grundfreibetrag) van € 8.427,- per jaar. Door het salaris te splitsen over Nederland en Duitsland, kan dit zeer gunstig uitwerken omdat dan in beide landen gebruik kan worden gemaakt van vrijstellingen en/of lagere tarieven.

Seit 1993

De German Desk van KroeseWevers vindt haar oorsprong al in 1993 en heeft sinds die tijd een enorme hoeveelheid expertise en een groot netwerk van betrouwbare partners opgebouwd. “In 1993 gingen de grenzen open”, vertelt Oude Smeijers. “KroeseWevers bracht toen een Duitstalige brochure uit met informatie over het Nederlandse belastingstelsel. Deze werd onder Duitse Steurerberaters verspreid. Dat leverde ons heel veel goede positieve reacties en een groot netwerk van Steuerberaters op … maar ook veel werk en dus ervaring.”

“In tegenstelling tot bij ons in Nederland, waar iedereen zich belastingadviseur mag noemen”, vult Kamps aan, “is in Duitsland het beroep van belastingadviseur, Steuerberater, door de overheid beschermd. Wij mogen in Nederland uiteraard belastingaangiften verzorgen, maar in Duitsland moet je daarvoor een offi ciële Steuerberater inschakelen.”

Uitgebreid netwerk

KroeseWevers heeft dus sinds 1993 een uitgebreid netwerk van Steuerberaters opgebouwd. Daarnaast maakt KroeseWevers deel uit van het internationale netwerk van belastingadviseurs en accountants, Nexia International, waar ze ook altijd een beroep op kunnen doen als er een Steuerberater gezocht moet worden. “Uitgangspunt is een betrouwbare Steuerberater in de beoogde vestigingsplaats”, aldus Oude Smeijers.

Inhouse expertise

KroeseWevers onderscheidt zich van haar concurrenten door de grensoverschrijdende inzet van personeel. Hierdoor heeft KroeseWevers directe toegang tot informatie over veranderingen in Duitse regelgeving. “Naast de Nederlandse adviseurs op onze vestigingen in Almelo, Deventer, Doetinchem, Emmen, Enschede en Oldenzaal”, vertelt Oude Smeijers, “hebben wij twee Duitse Steuerberaters in vaste dienst. Dat zijn dus Duitsers die in Duitsland opgeleid en erkend zijn als Steuerberater. Ook zijn er nog twee Nederlandse belastingadviseurs die zowel bij KroeseWevers werken als bij een Duits belastingadviesbureau. Een unieke werkwijze waardoor wij altijd beschikken over de meest actuele kennis over ontwikkelingen op financieel -en belastinggebied in Nederland én Duitsland. Die collega’s zijn overigens niet aan één standplaats gebonden. Ze worden binnen geheel KroeseWevers op elke locatie ingeschakeld wanneer er specifieke vragen zijn.”

Dienstverlening aan Duitse bedrijven

De dienstverlening van KroeseWevers beperkt zich niet tot Nederlandse bedrijven. Ook Duitse bedrijven die naar Nederland komen, maken graag gebruik van de expertise van KroeseWevers. “Duitsers waarderen de Nederlandse handelsgeest enorm”, zegt Kamps. “Ze nemen graag Nederlandse werknemers in dienst om hun producten in de Benelux aan de man te brengen. Daarvoor richten ze eventueel een Nederlandse BV op. Een Duitse collega van de German Desk die uitstekend Nederlands spreekt, begeleidt ze daarbij.”
“Wij begeleiden niet alleen bij het vestigen, maar leveren ook het onderhoud daarna”, vertelt Kamps. “Zo informeren wij proactief als regelgeving verandert en helpen bedrijven als ze vragen hebben over bepaalde onderwerpen. Voor elke cliënt wordt bezien wat de wijziging van het Nederlands-Duitse
belastingverdrag, vooralsnog per 1 januari 2016, voor impact heeft.”

Grondprijs

De motieven voor bedrijven om zich over de grens te vestigen, verschillen per land. “Nederlandse bedrijven, zeker die in de regio Emmen, Oldenzaal, Enschede, Doetinchem, Winterswijk worden voornamelijk aangetrokken door de Duitse grondprijzen die stukken lager liggen dan in Nederland”, vertelt Oude Smeijers. “Duitse bedrijven vinden vooral onze innovatiebox en belastingtarieven interessant. De innovatiebox is een speciale tariefbox binnen de vennootschapsbelasting. Voordelen die in de box vallen, worden belast tegen een effectief tarief van 5% in plaats van het toptarief van 25%. Deze box staat onder druk, omdat steeds meer bedrijven de innovatie in Nederland plaats laten vinden en de productie in het buitenland. In de regio zijn steeds meer bedrijven die de innovatie in Nederland plaats laten vinden en voor de productie uitwijken naar industrieterreinen vlak over de grens in Duitsland, bijvoorbeeld Gildehaus in Gronau waar de grondprijs veel lager is dan in Nederland.” “In Duitsland is grond vaak in handen van de gemeente”, licht Kamps toe. “Door een lage grondprijs hopen ze Nederlandse bedrijven te trekken en zo de plaatselijke economie te stimuleren.
De combinatie vennootschapsbelasting en Gewerbesteuer -een gemeentelijke heffing- is er wel hoger, maar dat wordt dan door de lagere grondprijs gecompenseerd.” “De Gewerbesteuer kan per gemeente behoorlijk verschillen, houd hier rekening mee bij het zoeken naar een vestigingsplaats”, tipt Oude Smeijers.

Gevolgen voor werknemers

Als een bedrijf in Duitsland gaat opereren, heeft dat grote gevolgen, ook voor werknemers. De German Desk begeleidt dan ook niet alleen het management, maar ook de individuele medewerkers. “Voor werknemers kan verhuizing van het bedrijf tussen Nederland en Duitsland heel complex en verwarrend zijn”, zegt Oude Smeijers. “Er spelen allerlei aspecten als kinderbijslag, zorgtoeslag, hypotheekaftrek en zorgverzekering die bij verhuizing naar een ander land invloed hebben op het netto besteedbaar inkomen. Vaak krijgen we van de werkgever de opdracht er voor te zorgen dat een medewerker na verhuizing een bepaald netto-inkomen overhoudt. Wij gaan dan voor iedere individuele werknemer uitzoeken wat de financiële gevolgen zijn en hoe een nadelig gevolg gecompenseerd kan worden. Dat vereist een hoge mate van expertise.”
“Die expertise kunnen we ook preventief inzetten”, zegt Kamps. “Een voorbeeld uit de praktijk: In Nederland mag je bij verkoop van de woning de hypotheekschuld normaliter boetevrij aflossen. In Duitsland moet je daar dan (eventueel) boeterente over betalen. Dat kan in de papieren lopen… Het is dan ook verstandig zaken vooraf aan ons voor te leggen om die ongewenste gevolgen te voorkomen.”

Website en sociale media

De German Desk steekt veel effort in het onderhouden, uitbreiden en delen van kennis. “Onze website is ons belangrijkste marketing- en informatie-instrument. Er staan veel artikelen op over allerlei actuele aspecten van het grensoverschrijdend zakendoen, over cultuurverschillen, het vinden van een betrouwbare partner, reclame maken in Duitsland, juridische zaken en veel meer. Ook op sociale media als Twitter, Facebook, LinkedIn en Xing laten wij zien dat wij de experts zijn op het gebied van grensoverschrijdend zakendoen”, licht Kamps toe. “Mensen denken vaak onbewust dat het er in het buitenland hetzelfde aan toe gaat als in hun eigen land”, besluit Kamps, “maar dat is uiteraard niet zo. Wij hebben meerdere voorbeelden van waar dit fout liep.”

Een verkeerde beslissing kan veel geld kosten

Complexe en starre regelgeving begrijpbaar en behapbaar maken, is één van de hoofddoelstellingen van KroeseWevers, belastingadviseurs en accountants. Dat is voor Nederland al niet makkelijk, laat staan voor grensoverschrijdend zakendoen met Duitsland, Nederlands grootste handelspartner, waarbij MKB bedrijven en hun medewerkers te maken krijgen met Duitse, Nederlandse én Europese regelgeving. De German Desk, sinds 1993 gespecialiseerd in grensoverschrijdend zakendoen, ondersteunt bedrijven, hun werknemers en particulieren bij vestiging in Duitsland of Nederland (voor Duitse bedrijven en werknemers).

Dit artikel is in mei 2015 verschenen in ‘Business, Oost-Gelderland’ magazine, geschreven door: Sander Damen, fotografie: Marcel Krijgsman

Download pdf
Een verkeerde beslissing kan veel geld kosten - ondernemen in Duitsland
Meer weten? Neem contact op.
Guido Kamps - KroeseWevers
drs. Guido Kamps
Directeur belastingadvies
Stuur een mail +31 (0)3 14 37 48 76
Hulp nodig? +31 (0)53 850 49 00
Contact opnemen
KroeseWevers maakt gebruik van cookies

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Zelf instellen’ te klikken, kunt u uw voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, gaat u akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookieverklaring.

Functionele cookies
Wij plaatsen functionele cookies om te zorgen dat basisfuncties van onze website goed werken en om uw cookie-instellingen goed vast te kunnen leggen. De functionele cookies zijn noodzakelijk om onze website goed te laten functioneren, daarom kunt u deze cookies niet uitschakelen. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens.
Ingeschakeld Uitgeschakeld
Analyserende cookies
Elke dag meten en analyseren wij het gebruik van onze online kanalen om onze bezoekers de beste ervaring te bieden. Met de analyserende cookies doen we kennis op. Deze informatie gebruiken we om onze sites elke dag weer een beetje beter te maken, in het voordeel van de bezoekers van onze website.
Ingeschakeld Uitgeschakeld
Marketing en social media cookies
Deze cookies gebruiken we voor marketingdoeleinden, waardoor u onze online kanalen persoonlijker kan ervaren. Denk hierbij aan gepersonaliseerde content of gepersonaliseerde communicatie op social media.
Ingeschakeld Uitgeschakeld