Boekjaren gestart per 1 januari 2017
In navolging van kleine ondernemingen, die vorig jaar al via SBR hun jaarrekening moesten deponeren, zijn de middelgrote ondernemingen* nu aan de beurt. “Middelgrote” jaarrekeningen met een boekjaar gestart per 1 januari 2017 dienen via SBR te worden gepubliceerd. Het versturen van jaarrekeningen per post of als bijlage in een e-mail aan de KvK is voor deze ondernemingen niet meer toegestaan om aan de deponeringsplicht te voldoen.
Problemen uit de praktijk
Helaas is de afgelopen maanden gebleken dat:
- de SBR-software nog veel ‘schoonheidsfoutjes’ bevat;
- de software simpelweg nog niet klaar is voor een vlekkeloze SBR-rapportage;
- en dat er best wat specifieke kennis voor nodig is om een juiste SBR-rapportage op te stellen.
Bijkomend aspect is dat jaarrekeningen van middelgrote ondernemingen veelal complexer zijn dan van kleine ondernemingen. Dit heeft onder ander te maken met omvangrijkere structuren en consolidaties, kasstroomoverzichten en minder vrijstellingen etc. Aanvullend moeten deze jaarrekeningen worden gecontroleerd en voorzien van een controleverklaring, waardoor dus ook de accountant een belangrijke schakel betreft bij de autorisatie en deponering.
Ondernemingen die zelf de (publicatie) jaarrekening opstellen komen vervolgens tot een aantal vervolgvragen:
- Hoe kan gecommuniceerd worden met de accountant, traditioneel of in SBR?
- Hoe gaat de software om met fouten en waarschuwingen wanneer velden niet goed zijn ingevuld?
- Een SBR-document is vaak moeilijk te lezen. Hoe kan het document gecontroleerd worden op fouten?
- Hoe kan de accountant bij middelgrote ondernemingen haar verplichte controleverklaring bij de rapportage voegen?
Als u onverhoopt tegen problemen aanloopt is er vanwege de wettelijke deponeringstermijn van acht dagen feitelijk maar heel weinig tijd om deze op te lossen.
Wat is SBR?
SBR (Standard Business Reporting) is een methode voor het samenstellen en digitaal uitwisselen van financiële berichten. SBR is een standaard waarmee de gegevens in de bedrijfsadministratie worden vastgelegd. De bedrijfsadministratie is de bron. De gegevens kunnen eenvoudig worden hergebruikt voor verschillende soorten rapportages aan bijvoorbeeld de KvK, banken en overige instanties indien van toepassing. Beoogd wordt dat de ondernemer hierdoor minder werk heeft aan het samenstellen van de verplichte rapportages en aanlevering aan verschillende partijen.