De ambitie van Charles, manager accountancy KroeseWevers Zwolle

Charles Fakkert manager accountancy KroeseWevers

Hoe is het om als accountant bij KroeseWevers te werken? Charles Fakkert (51) uit Hoonhorst werkt als accountant op onze vestiging in Zwolle. Een plek waar KroeseWevers de komende tijd flink aan de weg gaat timmeren. Charles vertelt over zijn werk en over de ambities die hij samen met nieuwe collega’s in Zwolle hoopt te verwezenlijken.

De functie van Charles

Charles: “Als accountant noemen mensen je al snel de boekhouder. Dat is zo’n term waar iedereen wel beeld bij heeft. Een deel van mijn werk is redelijk formeel, als er een jaarrekening wordt samengesteld moet die aan alle regels en eisen voldoen. Maar het beeld dat we als accountants alleen met cijfers werken, klopt niet. Wat we vooral doen, en wat ik het leuke vind aan mijn vak, is ondernemers helpen om ‘in control’ te zijn.

De meeste ondernemers waarvoor ik werk zijn mkb’ers met hooguit dertig medewerkers. Zij zoeken mensen om zich heen die met ze kunnen sparren over hun business. Ze vinden het heel prettig om even dingen tegen je aan te houden en advies te krijgen.”

Welke vragen krijg je vaak?

“De vragen zijn heel divers. Van dagelijkse dingen zoals wat mag die werknemer verdienen of wat moet ik doen nu iemand zich wéér heeft ziek gemeld? Maar ook: het pand van de buurman komt te koop, hoe kijk jij daar tegen aan? Wat zijn de voordelen, wat zijn de nadelen? Dan gooien we de benen in de vensterbank en hebben we het erover.

Soms stel ik alleen maar een paar vragen en vormen ondernemers zelf hun mening. En soms geef ik mijn mening omdat ik de dingen als accountant toch anders zie. Laatst zei iemand tegen me: tijdens die overnamegesprekken kon ik je soms wel schieten, maar uiteindelijk was ik heel blij met je. Achteraf was het dus een compliment. Want we zeggen ook de dingen die ondernemers niet altijd willen horen.”

Charles Fakkert KroeseWevers Charles Fakkert
“Dat we nu onderdeel zijn van KroeseWevers past in de huidige tijd waarbij steeds meer kantoren de samenwerking zoeken. Want er komt veel op kantoren af als het gaat om regels, richtlijnen en vaktechniek. Samen met KroeseWevers hebben we voldoende omvang, maar kunnen we toch ook kleinschalig en persoonlijk blijven werken.”

Hoe ben je bij KroeseWevers terechtgekomen?

Charles: “Ik zit al sinds 1991 in het vak en heb bij verschillende kantoren gewerkt. In 2009 heb ik de overstap gemaakt naar Lens Accountants, zij zochten een vestigingsmanager in Hattem. Sinds 1 januari 2019 maken we als Lens Accountants onderdeel uit van KroeseWevers en ben ik verantwoordelijk voor alles wat hier op het kantoor in Zwolle gebeurt.

Dat we nu onderdeel zijn van KroeseWevers past in de huidige tijd waarbij steeds meer kantoren de samenwerking zoeken. Want er komt veel op kantoren af als het gaat om regels, richtlijnen en vaktechniek. Samen met KroeseWevers hebben we voldoende omvang, maar kunnen we toch ook kleinschalig en persoonlijk blijven werken. Die persoonlijke touch in ons werk vind ik belangrijk.”

De ambitie van Charles

“Ik heb de ambitie om de komende tijd op volle oorlogssterkte te komen op ons kantoor hier in Zwolle. We willen onze samenstelpraktijk uitbreiden om ondernemers in het mkb te kunnen helpen. We zijn dus op zoek naar nieuwe collega’s, relatiebeheerders of assistent accountants samenstel met drie tot tien jaar ervaring die samen met ons kantoor van betekenis willen zijn in Zwolle en omstreken. Met die mensen wil ik graag bouwen aan de toekomst. Een toekomst waarin automatisering in het mkb een steeds grotere rol gaat spelen.

Er zijn nog zo veel slagen te maken in bedrijfsprocessen. Wat mij betreft zal de jaarrekening steeds verder naar de achtergrond raken en gaan we toe naar continious monitoring. Waarbij we continu kunnen zien wat er gebeurt in een onderneming en hoe de vlag erbij hangt. Er zijn al veel systemen waar bedrijven mee werken en die systemen gaan de komende tijd steeds beter met elkaar ‘praten’. Onze rol als accountants en relatiebeheerders schuift meer en meer op naar procesmonitoring. We moeten er voor zorgen dat de systemen goed communiceren, dat de basis goed is. Want hiervoor geldt meer dan ooit: garbage in is garbage out.”

Persoonlijke ambities

“Ik kom uit een ondernemersgezin, mijn vader was vroeger bijna altijd aan het werk. Dus een stapje extra zetten, bijvoorbeeld in de avonduren heb ik nooit erg gevonden. Maar ik neem andersom ook wel weer de vrijheid om op een ander moment de rust te pakken. En ik zeg altijd gekscherend dat mijn drukste dag in de week de zaterdag is: dan ben ik druk thuis. Gras maaien, dieren verzorgen, bomen snoeien.

Ik woon in Hoonhorst met veel ruimte om het huis met allerlei dieren zoals een paard, pony en minikoeien. Verder ben ik getrouwd en heb ik drie zoons in de leeftijd van 17, 15 en 14. Allemaal voetballers bij VV Hoonhorst, de club waar ik zelf tot een paar jaar geleden ook gespeeld heb. Vanwege een rugblessure zit het voetballen er niet meer in. Nu heb ik een brommer, uit mijn bouwjaar, 1968.”

Persoonlijke ambities
Tip van Charles
“Ik heb een aantal jaren gewerkt bij kantoren in de top 10. Niks voor mij. Ik vond het te groot, te bureaucratisch, te veel gericht op marges en meerwerk en te weinig gericht op de ondernemer en de collega’s. Wat ik ervan geleerd heb is dat er toch wel veel verschillende manieren zijn waarop je als grote organisatie met klanten omgaat.”
De ambitie van Charles, manager accountancy KroeseWevers Zwolle
Meer weten? Neem contact op.
Charles fakkert
Charles Fakkert AA
Accountant
+31 (0)3 83 03 67 03
Meer informatie? +31 (0)53 850 49 00

Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder!

Neem contact op

Wij maken gebruik van cookies om uw ervaring op onze website te optimaliseren. Maar ook voor het bijhouden van statistieken en voor marketingdoeleinden. Door op ‘Zelf instellen’ te klikken, kunt u meer lezen over onze cookies en uw voorkeuren aanpassen. Door op 'Accepteren' te klikken, gaat u akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookieverklaring. U kunt uw toestemming op elk moment wijzigen of intrekken.

Functionele cookies
Wij plaatsen functionele cookies om te zorgen dat basisfuncties van onze website goed werken en om uw cookie-instellingen goed vast te kunnen leggen. De functionele cookies zijn noodzakelijk om onze website goed te laten functioneren, daarom kunt u deze cookies niet uitschakelen. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens.
Ingeschakeld Uitgeschakeld
Analyserende cookies
Elke dag meten en analyseren wij het gebruik van onze online kanalen om onze bezoekers de beste ervaring te bieden. Met de analyserende cookies doen we kennis op. Deze informatie gebruiken we om onze sites elke dag weer een beetje beter te maken, in het voordeel van de bezoekers van onze website.
Ingeschakeld Uitgeschakeld
Marketing en social media cookies
Deze cookies gebruiken we voor marketingdoeleinden, waardoor u onze online kanalen persoonlijker kan ervaren. Denk hierbij aan gepersonaliseerde content of gepersonaliseerde communicatie op social media.
Ingeschakeld Uitgeschakeld