Thuiswerken in verband met Covid-19
Tijdens de coronacrisis geldt voor veel werkenden de verplichting om thuis te werken. Indien u normaal gesproken volledig in Duitsland werkzaam bent, bent u ook al daar sociaal verzekerd. Door wederom in Nederland werkzaam te zijn, kan de sociale zekerheid verplaatsen naar Nederland. U bent namelijk in Nederland sociaal verzekerd indien u hier woont en voor meer dan 25% van uw arbeidstijd werkzaam bent.
Voor het thuiswerken tijdens de coronacrisis geldt een uitzondering. Het thuiswerken heeft geen consequenties voor uw sociale verzekering. De sociale zekerheid blijft zoals die was voordat u vanwege Covid-19 thuis ging werken. Indien u in Duitsland sociaal verzekerd bent, blijft u daar sociaal verzekerd, ondanks dat u voor meer dan 25% in Nederland werkzaam bent doordat u thuis werkt.
Indien u met een nieuwe baan begint over de grens, dan geldt deze regeling niet. U dient dan te kijken naar de daadwerkelijke situatie inzake de sociale zekerheid. Indien u dan veel thuis werkt (in Nederland, meer dan 25% van uw arbeidstijd), dan bent u ook in Nederland sociaal verzekerd. Dit is ook het geval indien u normaal gesproken alleen in Duitsland werkzaam zou zijn. Bij het doen van de aangifte kunt u aangeven hoeveel u daadwerkelijk in beide landen hebt gewerkt. Indien dit afwijkt van het gebruikelijke, en dit levert u een voordeel, kunt u de daadwerkelijk gewerkte dagen opgeven. Dit dient wel door uw werkgever te worden bevestigd.
Ingrijpen bij verloning Steuerklasse 3
Indien u in Steuerklasse 3 wordt verloond moet u opletten dat u wel voldoet aan de voorwaarden voor het verlonen in Steuerklasse 3. Steuerklasse 3 kan van toepassing zijn wanneer u bent gehuwd. Daarnaast dient ook voor meer dan 90% van het inkomen in Duitsland te worden belast. Indien u niet aan de 90% eis kan voldoen, geldt een versoepeling dat het Nederlandse inkomen niet meer mag zijn dan €9.408,-. Indien niet aan de voorwaarden kan worden voldaan, betekent dat u in Steuerklasse 1 moet worden belast. De ingehouden loonbelasting is meteen de eindheffing. U hoeft dan ook geen aangifte te doen. U kunt in overleg met uw Steuerberater afspreken of het toch zin heeft om een aangifte te doen.
Wanneer u wel voldoet aan de voorwaarden voor toepassing van Steuerklasse 3, bent u verplicht om in Duitsland aangifte te doen. Tevens is het van belang dat het Nederlandse inkomen van u en uw gehuwde partner wordt meegenomen in de vaststelling van het belastingpercentage over uw Duitse loon. Dit houdt in dat de keuze voor Steuerklasse 3 alleen verstandig is als uw gehuwde partner geen of een (heel) laag inkomen heeft. Heeft uw partner een inkomen, is het verstandig te kiezen voor Steuerklasse 1 en bij de aangifte de te veel ingehouden loonbelasting terug te vragen. Als de Nederlandse inkomsten van u of uw partner niet zeker zijn, is het verstandig te kiezen voor de beperkte belastingplicht in Duitsland en eventueel achteraf toch een belastingaangifte in Duitsland te doen. In dat geval wordt u ingedeeld in Steuerklasse 1 en hoeft u alleen maar een aangifte te doen als het u financieel voordeel oplevert.