De Hoge Raad heeft in twee uitspraken geoordeeld dat de verhuur van een werkruimte aan een eigen vennootschap ondernemerschap oplevert voor de btw. In deze zaak was sprake van een echtpaar die een huis met werkruimte heeft laten bouwen. De werkruimte beschikte niet over eigen voorzieningen en kon niet bereikt worden zonder de woning te betreden. Het personeel was niet toegestaan om de werkruimte te betreden indien het echtpaar niet thuis was. De werkruimte zou zich dan ook niet lenen voor verhuur aan een derde.
De Hoge Raad achtte deze omstandigheden niet van belang. Doordat de werkruimte daadwerkelijk verhuurd en gebruikt werd door (de directeur van) de vennootschap was het echtpaar in geval van de verhuur ondernemer voor de btw. Doordat in de huurovereenkomst was opgenomen dat de verhuur belast was met btw (een zogenaamd optieverzoek) was het mogelijk om een gedeelte van de btw af te trekken dat betrekking had op de werkruimte.
Door de uitspraken van de Hoge Raad is het onder omstandigheden mogelijk om een gedeelte van btw die betrekking heeft op de (ver)bouw van de werkruimte in aftrek te brengen. Dit biedt dus een voordeel indien u het voornemen heeft om een werkruimte te gaan bouwen, of een ruimte in uw woning tot werkruimte wilt verbouwen. Wel dient u rekening mee te houden dat een dergelijke werkruimte gevolgen heeft voor de loonbelasting en inkomstenbelasting.