Nadat op 23 juni 2020 de Eerste Kamer het wetsvoorstel tot implementatie van het UBO-register heeft aangenomen moeten vanaf 27 september 2020 veel organisaties uiteindelijk belanghebbenden (UBO’s) gaan inschrijven in het UBO-register.
Nadat op 23 juni 2020 de Eerste Kamer het wetsvoorstel tot implementatie van het UBO-register heeft aangenomen moeten vanaf 27 september 2020 veel organisaties uiteindelijk belanghebbenden (UBO’s) gaan inschrijven in het UBO-register.
UBO’s (Ultimate Beneficial Owners) zijn natuurlijke personen die meer dan 25% van het economisch belang in een organisatie hebben. Dit zijn personen die meer dan 25% van de aandelen of stemrechten hebben in een bv, maar ook personen die meer dan 25% direct of indirect eigendomsbelang hebben in een vof of een maatschap. Per entiteit kunnen er meerdere UBO’s zijn. In het Uitvoeringsbesluit Wwft 2018 worden de natuurlijke personen aangewezen die in elk geval gelden als UBO per type (rechts)persoon.
Indien geen UBO kan worden achterhaald, of indien er enige twijfel bestaat of de achterhaalde persoon of personen de UBO is, respectievelijk zijn, dient de rechtspersoon de zogenaamde “pseudo-UBO” te registreren: het hoger leidinggevend personeel van de rechtspersoon zelf. In Nederland is dit het gehele bestuur.
De verplichting om UBO’s in te schrijven geldt voor organisaties met onderstaande rechtsvormen:
Niet-beursgenoteerde besloten en naamloze vennootschappen
Stichtingen
Verenigingen met volledige rechtsbevoegdheid
Verenigingen met beperkte rechtsbevoegdheid maar met onderneming
Onderlinge waarborgmaatschappijen
Coöperaties
Personenvennootschappen: maatschappen, vennootschappen onder firma en commanditaire vennootschappen
Rederijen
Europese naamloze vennootschappen (SE)
Europese coöperatieve vennootschappen (SCE)
Europese economische samenwerkingsverbanden die volgens hun statuten hun zetel in Nederland hebben (EESV)
De verplichting gaat ook gelden voor kerkgenootschappen. Op dit moment is het nog onbekend wanneer dit mogelijk is; zodra dit bekend is worden de kerkgenootschappen hierover geïnformeerd.
Er is geen opgaveplicht van toepassing bij organisaties met één van de volgende rechtsvormen:
Eenmanszaken
Beursgenoteerde besloten en naamloze vennootschappen
100% dochters van beursgenoteerde vennootschappen
Verenigingen van eigenaars
Rechtspersonen in oprichting
Verenigingen met beperkte rechtsbevoegdheid die geen onderneming drijven
Publiekrechtelijke rechtspersonen
Overige privaatrechtelijke rechtspersonen, waaronder historische rechtspersonen (zoals gilden en hofjes)
Buitenlandse rechtspersonen, zoals een Ltd of GmbH, en buitenlandse rechtspersonen die alleen vestigingen in Nederland hebben (vaste inrichtingen) hebben geen registratieplicht in Nederland. De Ltd of GmbH moet UBO's inschrijven in het land van oprichting.
Organisaties die op 27 september 2020 reeds staan ingeschreven in het Handelsregister hebben vanaf die datum anderhalf jaar de tijd om hun UBO’s in te schrijven. Nieuwe organisaties moeten vanaf 27 september 2020 meteen hun UBO’s inschrijven in het register. Het UBO-register vloeit voort uit de Europese vijfde anti-witwasrichtlijn, die lidstaten verplicht persoonsgegevens van UBO’s te registreren en voor het publiek openbaar te maken. Het doel hiervan is het tegengaan van witwassen en terrorismefinanciering.
Rechtspersonen zijn verplicht om informatie over hun UBO’s te registreren bij de Kamer van Koophandel. Het niet naleven van deze regelgeving kan leiden tot een administratieve of strafrechtelijke sanctie voor zowel de rechtspersoon als de UBO. Het overtreden van de registratieplicht kan leiden tot een gevangenisstraf, een taakstraf of een geldboete die kan oplopen tot € 20.750. De minister heeft daarnaast de mogelijkheid om een last onder dwangsom of een bestuurlijke boete op te leggen aan de overtreder.
Wilt u meer weten over de UBO-registratieverplichting? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag verder.