Tijdens Prinsjesdag 2019 zijn er ook op het gebied van subsidies enkele wijzigingen gepresenteerd die van belang zijn voor ondernemers. Hieronder staan deze wijzigingen voor u beschreven.
Tijdens Prinsjesdag 2019 zijn er ook op het gebied van subsidies enkele wijzigingen gepresenteerd die van belang zijn voor ondernemers. Hieronder staan deze wijzigingen voor u beschreven.
Eén van de wijzigingen ziet op de WBSO die ook wel afdrachtsvermindering speur- & ontwikkelingswerk (‘S&O’) wordt genoemd. In 2020 mag de WBSO-aanvraag maximaal vier keer worden ingediend, in plaats van maximaal drie keer. Daarnaast vervalt de rustperiode van één maand tussen de aanvraag van WBSO en de start van de projectperiode. De voordeelpercentages in de WBSO blijven overigens gelijk. Hierdoor wordt de toepassing van deze regeling voor ondernemers praktischer en logischer. Ondernemers kunnen als gevolg van deze wijzigingen eenvoudiger actuele ontwikkelingen meenemen onder de WBSO.
Investeringen in CO2-reducerende maatregelen worden in 2020 verder gestimuleerd via verschillende subsidieregelingen. De Wet opslag duurzame energie (ODE) dient deze subsidieregelingen te bekostigen. Het kabinet stelt nu voor om de lastenverdeling van de ODE te wijzigen in 33% voor huishoudens en 67% voor bedrijven. Daardoor gaan grootverbruikers meer betalen. Volgens het kabinet betekent het dat de lasten voor het MKB nauwelijks stijgen terwijl grootverbruikers van aardgas aanzienlijk meer moeten gaan betalen.
Door invoering van de subsidieregeling Stimulans van de Arbeidsmarktpositie (STAP) wordt de fiscale aftrek van scholingsuitgaven afgeschaft. Van deze nieuwe subsidieregeling zijn op dit moment alleen nog de contouren bekend. Het einde van de inkomstenbelastingaftrek zal gelijk zijn aan de inwerkingtredingsdatum van de STAP. Uitgegaan wordt van 31 december 2020. Hierdoor kan in ieder geval in 2020 nog gebruik worden gemaakt van de fiscale aftrek van scholingsuitgaven.