Transfer Pricing
Het Duitse tarief voor de vennootschapsbelasting blijft voorlopig staan op 15%. Daarbij is de GmbH in Duitsland ook Gewerbesteuer (14%) en Solidariteitszuschlag (1%) verschuldigd, waarmee de totale lastendruk uitkomt op 30%. Nederlandse vennootschappen kunnen daarentegen een tariefsverlaging tegemoet zien. Het tarief voor de vennootschapsbelasting wordt mogelijk stapsgewijs verlaagd naar 16% (per 2021). Bovendien wordt het tarief in box 2 mogelijk verhoogd naar 28,5% (per 2021), waardoor het uitkeren van dividend vanuit een GmbH steeds duurder wordt.
Dit verschil in lastendruk vergroot het belang van transfer pricing. Met transfer pricing wordt bedoeld dat men zakelijk handelt binnen de groep van vennootschappen en dat intern zakelijke verrekenprijzen in aanmerking worden genomen. Dat heeft tot gevolg dat de winst in het land terecht komt waar deze daadwerkelijk wordt verdiend. Ingeval er sprake is van vennootschappen in zowel Nederland als Duitsland, dan is het raadzaam deze winstallocatie kritisch tegen het licht te houden om te beoordelen of er toch niet een (groter) gedeelte van de winst in Nederland thuishoort. Deze winst belast je natuurlijk liever tegen het (veel) lagere Nederlandse tarief, dan het hoge tarief in Duitsland.
Je kunt bij transfer pricing bijvoorbeeld denken aan diensten die intern vanuit de Nederlandse vennootschap aan de Duitse vennootschap worden verricht. Ook kan het gaan om goederen die binnen de groep worden geleverd. Door zakelijke verrekenprijzen te hanteren krijg je een realistischer winstverdeling die ook nog eens een lagere belastingdruk kan opleveren.
Salary Split
Een andere optie is de salary split. Indien je als werknemer van de Duitse GmbH ook vanuit Nederland arbeid verricht, dan kun je het salaris splitsen volgens de verdeling van de dagen die je in Nederland en Duitsland werkzaam bent. Op deze wijze heft Nederland alleen over de dagen waarop je in Nederland arbeid verricht. De andere dagen die u in Duitsland werkzaam bent, zullen in Duitsland worden belast. De salary split kan gunstig uitpakken omdat je in beide landen gebruik kunt maken van vrijstellingen en/of lagere tarieven.
Een bijzondere situatie doet zich voor bij bestuurders van een rechtspersoon. Voor zover een beloning voortvloeit uit werkzaamheden als bestuurder van een rechtspersoon is de belastingheffing toegewezen aan het land waar de rechtspersoon is gevestigd. De bestuurdersbeloning is om die reden goed toe te passen bij de salary split. Het is daarbij raadzaam goed vast te leggen welke werkzaamheden en in welk land het werk wordt verricht.