Inloggen

Mijn KroeseWevers

Welkom bij Mijn Kroesewevers!
Met Mijn KroeseWevers maakt u uw persoonlijke website op basis van úw voorkeuren.

Uw voordelen:

  • Informatie op maat en als eerste op de hoogte
    Direct overzicht van de meest recente blogs, publicaties en whitepapers die aansluiten op uw interesses
  • Persoonlijke aanbiedingen
    Wanneer u zich registreert bieden wij u graag persoonlijke aanbiedingen aan op gebied van accountancy en (belasting)advies

Veranderen uw interesses? Dan kunt u uw voorkeursinstellingen altijd wijzigen bij ‘voorkeuren’.

Ik ben Zakelijk geïnteresseerd in
Ik ben Privé geïnteresseerd in


Registeren

Door te registreren kunt u uw aangegeven interessegebieden op meerdere apparaten gebruiken.

Door op ‘opslaan’ te klikken gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden.

Instellingen opslaan

Door uw instellingen op te slaan kunt u uw aangegeven interessegebieden op meerdere apparaten gebruiken.

Door op ‘opslaan’ te klikken gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden.

Inloggen



Wachtwoord vergeten?

Bent u uw wachtwoord vergeten? Vul dan hieronder uw e-mailadres in. U ontvangt van ons een e-mail met daarin een link waarmee u uw wachtwoord opnieuw kunt instellen.



KroeseWevers maakt gebruik van Cookies

Wij vragen jouw akkoord voor het gebruik van cookies op onze website. Sommige cookies plaatsen we altijd om de website goed te laten werken, zodat je relevante communicatie aantreft bijvoorbeeld. Onze website maakt ook van cookies van derden gebruik om jou een prettige ervaring op onze online kanalen aan te bieden. Zodat je berichten op social media kunt delen bijvoorbeeld. Of om relevante advertenties te kunnen tonen op websites van derden. Deze cookies verzamelen mogelijk gegevens buiten onze website. Door op 'akkoord' te klikken ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid.
Akkoord Niet akkoord
Kroese Wevers

Actueel

11.04.2018

Is jouw bedrijf klaar voor de nieuwe AVG privacywet?

Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing, een nieuwe privacywetgeving. In dit artikel lichten we kort toe wat het doel van deze wet is, voor wie deze wet relevant is, geven we een aantal tips ter voorbereiding op de AVG. Tevens brengen we in kaart hoe KroeseWevers jou kan helpen om AVG-proof te worden.

Is jouw bedrijf klaar voor de nieuwe AVG privacywet?

Doel AVG

Het primaire doel van de AVG is de bescherming van de privacy grondrechten van de Europese burgers. Bedrijven moeten vanaf 25 mei kunnen aantonen dat zij aan deze wet voldoen en krijgen daarom een documentatieplicht. Een documentatieplicht die inhoudt dat je verplicht bent een documentatie bij te houden van alle verwerkingen van persoonsgegevens die je binnen je organisatie (of elders bij een verwerker) uit laat voeren. Indien jouw bedrijf persoonsgegevens niet op de juiste wijze verwerkt, dan loop je risico op forse boetes van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Ook is de kans op imagoschade aanwezig.

Kort samengevat zorgt de AVG onder andere voor:

  • Versterking en uitbreiding van privacyrechten
  • Meer verantwoordelijkheden voor organisaties
  • Gelijke bevoegdheden voor privacytoezichthouders

Voor welke bedrijven is de AVG bedoeld?

De AVG en de bijbehorende documentatieverplichtingen zijn van toepassing op alle bedrijven die persoonsgegevens verwerken van bijvoorbeeld klanten of van de eigen personeelsleden. Het maakt hierin niet uit of je organisatie klein of groot is. De AVG geeft aan dat een persoonsgegeven elk gegeven is over een geïdentificeerde of identificeerbaar natuurlijke persoon. Dit betekent dat informatie ofwel direct over iemand gaat, ofwel naar deze persoon te herleiden is (bron: Autoriteit Persoonsgegevens). Voorbeelden van persoonsgegevens zijn: de naam van een persoon, een foto, het BSN-nummer, een e-mailadres, een vingerafdruk enzovoort.

Consequenties bij niet naleven van de AVG

Wanneer je nalatig bent en de wet- en regelgeving niet opvolgt, kan je een forse boete ontvangen van maximaal € 20 miljoen of 4% van de wereldwijde jaaromzet. Daarnaast is de reputatieschade die je oploopt ook een behoorlijke straf. Consumenten verwachten dat je een betrouwbare organisatie bent en zorgvuldig met de persoonsgegevens omgaat.

Wat moet jouw bedrijf doen ter voorbereiding op de AVG?

Vrijwel elk bedrijf werkt met persoonlijke gegevens zoals klantinformatie, personeelsinformatie, adressen, telefoonnummers, CV’s en dergelijke. Dus vrijwel elk bedrijf moet aan de eisen van de AVG voldoen. Voor de AVG wetgeving is het belangrijk hoe jouw bedrijf omgaat met deze gegevens en met name hoe je de gegevens vastlegt. Breng daarom eerst in kaart:

  • Welke persoonlijke gegevens je bewaart
  • Waar deze bewaard worden
  • Hoe deze gegevens beveiligd zijn
  • Welke derde partijen je mee samenwerkt en hoe die met persoonsgegevens omgaan
  • Wie toegang heeft tot de gegevens

Zorg voor bewustwording bij medewerkers

Zorg daarnaast voor bewustwording bij medewerkers. Zet bewustwordingscampagnes in om risico’s te herkennen en te voorkomen. Niet iedereen is zich namelijk bewust van de risico’s die het verspreiden en bewaren van online gegevens met zich meebrengt. Door het creëren van bewustwording leren medewerkers onveilige situaties te herkennen en kunnen zij hun gedrag daaraan aanpassen.

Pas technische en organisatorische maatregelen op tijd toe

Ken je rechten en plichten, breng je huidige situatie in kaart en maak een plan de campagne om AVG-proof te worden. Pas technische en organisatorische maatregelen op tijd toe. Denk hierbij aan het: 

  • Opmaken van een actuele privacyverklaring die voldoet aan de nieuwe wetgeving
  • Sluiten van verwerkersovereenkomsten met derden waarin je vastlegt hoe verwerkingsverantwoordelijken en verwerkers omgaan met persoonsgegevens
  • Zorg voor een register van verwerkingsactiviteiten
  • Ontwikkelen van een draaiboek waarin staat welke stappen genomen moeten worden bij een datalek

Meer voorbereidingstips?

Hoe kan KroeseWevers je helpen om AVG-proof te worden?

KroeseWevers adviseert bedrijven rondom de AVG. Bij onze adviesdiensten creëren we altijd maatwerk voor bedrijven. Je kan onder andere terecht bij KroeseWevers voor:

  • Inhouse bijeenkomsten over de AVG
  • Opstellen draaiboek/protocol datalekken
  • Opstellen functieomschrijving privacy officer
  • Opstellen register van verwerkingsactiviteiten
  • Beoordelen verwerkingsovereenkomsten

Wil je weten wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen of heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, we helpen je graag verder.

Via deze link is dit artikel ook in PDF benaderbaar en deelbaar.

  • drs. Erwin Kleise RA EMITA
  • Audit
  • +31 (0)53-8504900
  • +31 (0)6-10958931