Keuzerecht indien nieuw belastingverdrag nadelig is voor uw persoonlijke situatie
In dit nieuwe belastingverdrag is echter voor het jaar 2016 een keuzerecht opgenomen. Dit houdt in dat belastingplichtigen, voor wie het nieuwe belastingverdrag nadelig uitpakt, na invoering van het nieuwe verdrag nog één jaar langer het oude verdrag mogen toepassen.
De Belastingdienst stuurt buitenlands belastingplichtigen die in het verleden een vrijstelling op de inhouding van de loonbelasting/premie volksverzekeringen hebben toegekend gekregen en die te maken krijgen met de 15.000-regel een brief.
Op grond van de vrijstelling hoefde de uitkeringsinstanties geen loonheffing in te houden op de uitkeringen. Vanwege de intreding van het nieuwe belastingverdrag worden al deze vrijstellingen, uit voorzorg, per 1 januari 2016 ingetrokken.
Vraag verlenging van vrijstelling aan op de inhouding loonbelasting/premie
Indien u gebruik wilt maken van het overgangsrecht, en het oude belastingverdrag nog een jaar langer wilt toepassen, kan u een aanvraag doen om de vrijstelling van de inhouding loonbelasting/premie volksverzekeringen voor dit jaar te verlengen. Dit moet u schriftelijk kenbaar maken aan de Belastingdienst, door de verklaring in te vullen op de achterzijde van de brief die u van de Belastingdienst heeft ontvangen. Deze verklaring stuurt u vervolgens retour aan de Belastingdienst.
Welke belastingheffingsregels zijn het voordeligst voor uw situatie?
In welk land de belastingheffing in 2016 voor u het voordeligste is hangt af van uw persoonlijke situatie. Wilt u graag advies, een berekening of meer informatie over wat het beste bij u past? Neem dan contact op met de German Desk van KroeseWevers.