Belastingplicht
Nederland heeft met Duitsland en België belastingverdragen gesloten ter voorkoming van dubbele belastingheffing. Deze verdragen bevatten ook toewijzingsregels. De hoofdregel in deze verdragen luidt dat er belasting is verschuldigd in het woonland, tenzij de dienstbetrekking wordt uitgeoefend in het werkland. Bepalend is waar fysiek de werkzaamheden zijn uitgevoerd.
Er zijn enkele uitzonderingsbepalingen. Het heffingsrecht komt alsnog toe aan het woonland wanneer is voldaan aan drie cumulatieve voorwaarden:
Heeft u een medewerker in dienst die bijvoorbeeld in Duitsland woont en ook in Duitsland (zijn woonland) werkzaam is? Dan wel in andere EU-landen? Dan kan het zo zijn dat voor uw medewerker voor de dagen dat hij buiten Nederland heeft gewerkt de belastingplicht naar zijn woonland verschuift. Uw werknemer dient dan in zijn woonland over deze gewerkte dagen belasting te betalen. Afhankelijk van de afspraken dient u als werkgever mogelijk ook in het woonland van uw werknemer loonbelasting af te dragen. Veelal is het niet verplicht een loonadministratie in het buitenland te voeren, echter, is dit vaak wel aan te raden om uw medewerker in bescherming te nemen tegen een (te) hoge belastingaanslag.