Heeft u werknemers die in het buitenland wonen? Dan heeft de beëindiging van de overgangsregeling sociale zekerheidsplicht per 1 mei 2020, gevolgen voor uw verplichtingen als werkgever. In dit artikel informeren wij u over de gevolgen.
Heeft u werknemers die in het buitenland wonen? Dan heeft de beëindiging van de overgangsregeling sociale zekerheidsplicht per 1 mei 2020, gevolgen voor uw verplichtingen als werkgever. In dit artikel informeren wij u over de gevolgen.
De oude verordening (Verordening nr. 1408/71) kent een uitzondering voor internationale vrachtwagenchauffeurs. Kort geschetst is het uitgangspunt dat de sociale verzekeringsplicht daar geldt, waar de werkgever zijn zetel of domicilie heeft. In afwijking op deze hoofdregel, geldt de sociale zekerheidswetgeving van het woonland, indien de vrachtwagenchauffeur hoofdzakelijk – 70% of meer – werkzaam is in zijn woonland. Daar wordt in de meeste gevallen niet aan voldaan, dus in de praktijk geldt er een sociale verzekeringsplicht in het land waar de werkgever zetelt.
In de nieuwe verordening (Verordening nr. 883/2004) is het uitgangspunt dat de sociale verzekeringsplicht van het woonland geldt, indien de werknemer een substantieel gedeelte – 25% of meer – in zijn woonland werkt. Daar wordt in de praktijk snel aan voldaan, wat met zich meebrengt dat de sociale verzekeringsplicht per 1 mei 2010 zou wijzigen van Nederland naar het woonland, bijvoorbeeld Duitsland.
Om te voorkomen dat deze nieuwe regelgeving zeer abrupte verschuivingen met zich mee zou brengen inzake de sociale verzekeringsplicht, is er een ruime overgangstermijn in het leven geroepen. Deze termijn van 10 jaar eindigt op 1 mei 2020 en dit heeft niet alleen gevolgen voor de werknemer, maar ook voor de werkgever. De werkgever is uiteindelijk verantwoordelijk voor de juiste inhouding van de sociale zekerheidspremies. De nieuwe verordening heeft niet alleen gevolgen voor de verzekeringsplicht, maar ook voor de opbouw van het pensioen, ziekteverzuim en loondoorbetaling bij ziekte.
Heeft u dus werknemers in dienst, die woonachtig zijn in het buitenland en waarbij nog gebruik wordt gemaakt van dit overgangsrecht, dan is het goed om te bekijken welke consequenties dit met zich meebrengt. Deze werknemers kunnen na het einde van het overgangsrecht premieplichtig worden in het buitenland. Het kan verstandig zijn om de verzekeringsplicht door middel van een A1-verklaring te laten vastleggen.
Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder!
Neem contact op