Daarom is op 29 maart 2016 een nieuw beleidsbesluit gepubliceerd, namelijk (BLKB2016/433M). Hierin is geregeld dat de btw-vrijstelling ook van toepassing kan worden verklaard op niet onder de Wet BIG-erkende zorgverleners en BIG-zorgverleners die prestaties verrichten die buiten hun BIG-deskundigheid vallen.
Uitbreiding naar niet-BIG-zorgverleners en niet-reguliere prestaties
De eerste verruiming van de medische btw-vrijstelling vindt zijn oorsprong onder andere in recente jurisprudentie waarin is geoordeeld dat een 'paranormaal therapeut' (zonder BIG-registratie) gebruik kan maken van de btw-vrijstelling voor gezondheidskundige diensten.
Vereiste is wel dat kwalitatief soortgelijke gezondheidskundige diensten moeten worden verleend als die van beoefenaren die wel onder de Wet BIG vallen. In het nieuwe beleidsbesluit zijn richtlijnen en vereisten opgenomen om dit gelijkwaardige kwaliteitsniveau aan te kunnen tonen. De bewijslast hiervoor rust op de zorgverlener die btw-vrijstelling wil toepassen.
Btw-vrijstelling voor gezondheidskundige diensten
De gezondheidskundige diensten van de volgende beroepen kunnen zonder verdere toets onder de vrijstelling worden gebracht:
- Kinder- en Jeugdpsycholoog;
- Orthopedagoog Generalist;
- Psychologen Arbeid en Gezondheid NIP
NB.
Voor de toepassing van de medische vrijstelling blijft de belangrijkste toets of de gezondheidskundige dienst persoonlijk en rechtstreeks wordt verricht aan de individuele patiënt. Er moet op enige wijze direct contact zijn met de patiënt en derhalve sprake zijn van fysieke zorg.
Prestaties buiten de BIG-deskundigheid
Het deskundigheidsgebied van een arts is volgens de Wet BIG 'het verrichten van handelingen op het gebied van geneeskunst'. Bij medische beroepen die niet beschikken over een vastomlijnde beschrijving van het deskundigheidsgebied, heeft de arts aanzienlijke ‘bewegingsruimte’ wat betreft de invulling van zijn werkzaamheden.
Hof Den Bosch zag dan ook terecht ruimte voor het onder de btw-vrijstelling brengen van niet-reguliere handelingen en alternatieve geneeswijzen. Deze visie is in het nieuwe beleidsbesluit geformaliseerd. Ten aanzien van deze prestaties geldt wederom dat zij van een gelijkwaardig kwaliteitsniveau moeten zijn als de diensten die (andere) BIG-zorgverleners verrichten.
Wetsaanpassing noodzakelijk?
Het nieuwe beleidsbesluit heeft een aanzienlijke verruiming van de medische btw-vrijstelling tot gevolg. Dit neemt niet weg dat de letterlijke tekst van de btw-vrijstelling nog altijd niet in overeenstemming is (lees: te beperkt) met de tekst van de bindende Europese Btw-richtlijn. Mogelijk moet Nederland op termijn, onder druk van Brussel, de wettekst verder verruimen.
Vragen over de btw-vrijstelling?
Mocht u vragen hebben over de btw-vrijstelling voor medische diensten en de uitwerking van het nieuwe beleidsbesluit, dan kunt altijd contact opnemen met uw adviseur.