5. Btw-gevolgen van het ter beschikking stellen van zorgpersoneel
In deze tijd wordt er - meer dan normaal het geval is - zorgpersoneel in- en uitgeleend. Het uitlenen van zorgpersoneel leidt echter in principe tot de heffing van btw. Die btw is (veelal) niet aftrekbaar bij de inlenende zorgpartij. Dit kostprijsverhogende effect is juist tijdens de coronacrisis ongewenst. Daarom is besloten dat het uitlenen van zorgpersoneel in de periode van 16 maart tot en met 16 juni 2020 (dus gedurende 3 maanden) vrijgesteld is van de heffing van btw. Hierbij gelden de volgende drie voorwaarden (waarbij aan alle voorwaarden moet worden voldaan):
- Het zorgpersoneel wordt uitgeleend aan een zorginstelling of zorginrichting die voor haar primaire activiteiten een btw-vrijstelling toepast;
- De ondernemer dient op de factuur te vermelden dat gebruik wordt gemaakt van deze goedkeuring en de gegevens die betrekking hebben op deze goedkeuring in de administratie vast te leggen; en
- De uitlener mag alleen de brutoloonkosten in rekening brengen aan de inlener, eventueel verhoogd met een kostenvergoeding van maximaal 5%.
Met betrekking tot deze goedkeuring is niet van belang welke partij als uitlener optreedt. Het hoeft dus niet uitsluitend te gaan om het in- en uitlenen van zorgpersoneel tussen zorginstellingen.
Deze maatregel heeft geen invloed op de aftrek van voorbelasting van de uitlener. Dit betekent bijvoorbeeld dat een uitlener die normaal volledig btw-belaste prestaties verricht, ondanks de toepassing van deze goedkeuring, zijn volledige btw-aftrek behoudt.
6. Gratis verstrekken van medische hulpmiddelen en/of apparatuur
Ten aanzien van de gratis verstrekking van medische hulpmiddelen en/of apparaten aan zorginstellingen, zorginrichtingen en huisartsen hoeft geen btw voldaan te worden. Normaliter kunnen deze gratis verstrekkingen wel tot gevolg hebben dat het recht op aftrek van btw bij de verstrekker komt te vervallen. Op basis van de goedkeuring in het nieuwe beleidsbesluit is het nu mogelijk om i.v.m. de coronacrisis gratis medische hulpmiddelen en/of apparatuur te verstrekken, zonder dat daarmee het (gehele) recht op aftrek van voorbelasting komt te vallen. De gemaakte kosten worden namelijk aangemerkt als algemene kosten, waardoor bij de bepaling van de pro rata geen rekening hoeft te worden gehouden met de gratis verstrekkingen.
Let op! De ondernemer dient op de factuur te vermelden dat gebruik wordt gemaakt van deze goedkeuring. Ook dient hij de gegevens die betrekking hebben op de toepassing van de goedkeuring in de administratie vast te leggen.
De Rijksoverheid heeft een specifieke lijst gepubliceerd met daarin de medische hulpmiddelen en/of apparaten die onder deze goedkeuring kunnen vallen.