Heffingskortingen
Per 1 januari 2019 mogen uitkeringsinstanties niet langer rekening houden met het belastingdeel van de heffingskortingen. Hierdoor hebben de uitkeringsinstanties in 2019 meer loonheffing moeten inhouden ten opzichte van eerdere jaren. Als u voldoet aan de voorwaarden van de regeling voor de kwalificerende buitenlandse belastingplicht, kunt u het belastingdeel van deze heffingskortingen terugvragen via de aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen. Om aan de voorwaarden te voldoen moet u inwoner zijn van de EU, EER, Zwitserland of BES-eilanden, 90% van het wereldinkomen wordt belast in Nederland én u moet een inkomensverklaring kunnen aanleveren
Wanneer u een kwalificerend buitenlands belastingplichtige bent, heeft u recht op dit belastingdeel van de heffingskortingen en is het zaak om aangifte in Nederland te doen om het te veel aan ingehouden loonbelasting terug te vragen. De teruggave op grond van de heffingskortingen kan oplopen tot ruim € 300. Wanneer u aftrekposten heeft, denk hierbij aan hypotheekrenteaftrek, aftrek voor specifieke zorgkosten of aftrek voor giften, kan de teruggave verder oplopen.
Vrijstelling inhouding loonbelasting
Wanneer u geen kwalificerend buitenlands belastingplichtige bent, kan het eveneens voordeel opleveren om in Nederland aangifte inkomstenbelasting te doen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer u een of meerdere uitkeringen ontvangt die tezamen lager dan € 15.000 bruto per jaar bedragen. In deze situaties mag Duitsland op grond van het belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland heffen over de uitkeringen. Op grond hiervan kan de door de uitkeringsinstanties ingehouden loonheffing jaarlijks via de aangifte teruggevraagd worden.
Er is een mogelijkheid om in een dergelijke situatie te voorkomen dat er überhaupt loonheffing wordt ingehouden. Hiervoor kan namelijk een vrijstelling van de inhouding van loonbelasting worden aangevraagd bij de Belastingdienst. Wanneer zo’n vrijstelling wordt toegekend, hoeven de uitkeringsinstanties geen loonheffing meer in te houden. Zo hoeft de ingehouden loonheffing niet achteraf via het doen van aangifte te worden teruggevraagd.